Home » BLOGS » Interview Jens Peeters

Interview met Jens Peeters

4 Dec 2018

 

Komende zaterdag wordt het 'Nederlands Jeugd Kampioenschappen Lead' (ofwel NJK Lead) gehouden in Utrecht. Nederlands beste jeugdklimmers zullen strijden om de jeugdtitel voor Lead.

Een van de klimmers die we in actie zullen zien komen, is Jens Peeters. Lid van het Monte Cervino Jeugd klimteam. Als sponsor van Team Monte Cervino, leek het ons een leuk om een mini-interview te houden met Jens. En jullie zo te laten kennis maken met deze jonge klimmer uit Rotterdam.

 

 

Jens, stel jezelf even kort voor

Ik ben Jens Peeters een middelbare scholier, 18 jaar en train in Rotterdam en omstreken. Naast klimmen vind ik het leuk om te fietsen en af te spreken met vrienden.

 

En hoe ben je met klimmen begonnen

Ik ben begonnen met klimmen op een camping waar ik vaak kom (Agricamp Picobello). De eigenaar van deze camping ken ik erg goed en is zelf ook fanatiek alpinist. Hij heeft toen een klimmuur op zijn camping gebouwd, waar ik het voor het eerste uitprobeerde. Dat was 6 jaar geleden.

Vervolgens ben ik een cursus gaan doen bij Monte Cervino (klimhal), samen met mijn zusje. De eerste 2 jaar bij de Kids Club geklommen om vervolgens bij het team terecht te komen waar ik nu zit (Team Monte Cervino).

 

Kun je iets vertellen over je allereerste klimervaring?

De eerste keer was voor mij een groot succes, ik vond het geweldig. Ik was al een paar jaar opzoek naar een leuke sport en vanaf het moment dat ik mijn eerste route topte wist ik het: dit is mijn sport! Ik had tot deze tijd altijd veel last van hoogtevrees, maar bij het klimmen werd dit helemaal verdrukt met adrenaline.

Grappig van dat hoogtevrees, schijnt vaker voor te komen onder klimmers. Heb je tegenwoordig nog steeds last van hoogtevrees?

Ik heb niet vaak last van hoogtevrees, maar als ik op een hele hoge buitenwand klim (zoals de A-wand bij Monte Cervino klimhal). En op een crux stuit hoog boven het laatste setje, dan voel ik het vaak weer. Ik heb grappig genoeg nooit last van hoogtevrees bij wedstrijden, waarschijnlijk door de adrenaline.


Hoe vaak train je en wat is je favoriete oefening?

Gemiddeld train ik 3x per week, dat komt uit op ongeveer 11 uur per week. Hiervan doe ik 2x lead training en 1x boulderen. Mijn favoriete trainingsoefening is denk ik, intervalklimmen. Hierbij klimmen we vaak op een hoog niveau een minuut, gevolg door een halve minuut rust. En dit een aantal keer achter elkaar. Ik vind dit een fijne oefening, omdat ik echt word uitgedaagd en ik merk dat het ook helpt.

 

Je hoort vaak over wedstrijdspanning onder competitieklimmers en wedstrijdsporters. Op welke wijze ga jij om met wedstrijdspanning?

Ik heb vaak zelf ook last van die spanning, maar ik merk dat als ik mezelf afleid, door bijvoorbeeld een warmup te doen dat de spanning minder wordt. In het begin deed ik dat door vaak naar andere klimmers te kijken (bij kwalificatie). Maar ik en mijn trainer merkten dat dit averechts ging werken. Dus ik ben nu vooral bezig met goed opwarmen, door lagere niveaus te klimmen.

 

Wat zijn je klimdoelen voor dit seizoen?

Voor dit jaar hoop ik het NJK lead in de categorie junioren te winnen. Ik heb me geplaatst voor het NJK, dus dat moet mijn doel wel zijn. Voor de rest heb ik al mijn doelen al gehaald: ik heb de regionale competitie gewonnen en ben 1e geworden bij de kwalificatie van de junioren. Het is dus al een topseizoen geweest!

 

Laatste vraag; Wat is je favoriete klimgebied?

Van alle gebieden waar ik tot nu geweest ben, is Roca Verde echt een favoriet. Ik vind het een superleuk en divers gebied. Van slab naar sterke overhang. En er waren veel routes voor elk niveau. Het eten in dit gebied was ook erg lekker.